W lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką. Deser ten możesz wykonać bardzo szybko. Jest odpowiedni dla wegan i bezglutenowców, zapraszam 🙂

Składniki:

  • 150 g mąki (u mnie 50 g mąki jaglanej, 50 g mąki kokosowej, 50 g mąki ziemniaczanej)
  • 60 g oleju kokosowego (lub około 70 ml innego oleju roślinnego)
  • 50 g cukru (u mnie brązowy)
  • 200 g truskawek (mogą być mrożone, takich też użyłam)

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, oleju i cukru wyrób zwarte ciasto. Podziel na dwie części i włóż do zamrażarki na 20 minut.
  2. Jedną część pokrusz na spód naczyń do zapiekania lub formy do pieczenia. Teraz równomiernie rozłóż truskawki – świeże lub mrożone (nie musisz ich rozmrażać). Na truskawki pokrusz drugą część ciasta.
  3. Całość piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
  4. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ (przepis wegański i bezglutenowy!)
Oceń ten post 🙂