Tort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki którymi nikt nie pogardzi! 🙂

Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao

Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec masę jajeczną mieszamy z mąką oraz kakao. Pieczemy około 35 minut.


Kokosowa wkładka:

  • 5 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i mieszamy z mąką oraz kokosem. Pieczemy około 20 minut.


Krem kawowy:

  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy do momentu ubicia się na sztywno śmietany.


Krem z chałwą:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 200g chałwy
  • 250g masła

Część mleka gotujemy, a resztę mieszamy z żółtkami, cukrem oraz mąką i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu zagotowania.
Masło ucieramy, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń i pokruszoną chałwę.


Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolną część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu.
Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.


Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube