Zainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki!

Kruche ciasto, śliwki, płatki migdałowe i krem, którego smak przypomina budyniowy serek – zapraszam do obejrzenia przepisu. Dokładny jego zapis znajdziecie poniżej 🙂




Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg dojrzałych śliwek
  • 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (ryżowa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut.
  2. Po tym czasie ciasto wyłóż na formę do tarty i nakłuj je widelcem, Wierzch posyp płatkami migdałowymi i całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
  3. Po 10 minutach ciasto wyciągnij z piekarnika i poukładaj na nim pokrojone na połówki lub ćwiartki śliwki. Całość ponownie włóż do piekarnika na 10 minut.
  4. W tym czasie do miski daj śmietankę, mleko, 2 jajka, 2 łyżki mąki oraz po łyżeczce cukru wanilinowego i białego lub trzcinowego. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Po 10 minutach powstały krem wylej na wierzch tarty i włóż do piekarnika na około 25 minut. Ważne, aby krem przez ten czas ściął się.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl #MyVictorinox.

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!