Witajcie Kochani 🙂

Na pewno doskonale znacie amoniaczki – kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Zrobiłam je w tradycyjny sposób, a więc maczane w białku i cukrze. Użyłam mąki orkiszowej oraz brązowego cukru, zapraszam Was do zapoznania się z przepisem 🙂



tabliczka2

Składniki:

  • 450 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 20 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 dag amoniaku
  • dodatkowo białko i cukier

IMG_20170211_102836395

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto – mąkę mieszamy wraz z cukrem i amoniakiem, następnie całość siekamy z masłem i jajkami.
  2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm i wykrawamy z niego ciastka.
  3. Wykrojone ciastka maczamy w białku, a następnie w cukrze.
  4. Pieczemy na złoty kolor – około 20 minut.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube