Babeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki, czy też ciasto, do środka którego świetnie pasują bakalie. Ważne, aby sezam nie był gorzki, ponieważ wtedy babeczki nie będą dobre. Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem 🙂




efdsv

Składniki:

Ciasto:

  • 60 g zmielonego sezamu (mąki sezamowej)
  • 80 g mąki jaglanej i 60 g mąki ryżowej (lub 140 g innej mąki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 5 jajek (6 małych)
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Polewa:

  • 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej na ciemną polewę i białej na jasną polewę)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki śmietanki 30%

Dodatkowo czekolada do środka babeczek oraz rodzynki lub inne bakalie.

Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

IMG_20170408_133704067IMG_20170408_133327252