Risotto – proste i szybkie danie na obiad, czy też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! 🙂




Składniki:

  • 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy
  • 500 ml wody (do ugotowania ryżu)
  • przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek
  • 1 marchewka (lub dwie małe)
  • pół bakłażana
  • pół ogórka
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk
  • sos sojowy
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym czosnkiem na oliwie lub oleju.
  3. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody.
  4. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy.
  5. Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy. Możemy udekorować świeżymi ziołami.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube