Pulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad. Sos nie jest zagęszczany, ale ma świetną konsystencję dzięki cukinii – mimo to smakuje jak znany sos koperkowy i cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂




Składniki – pulpety:

  • 200 g kaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka)

Składniki – sos:

  • ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie)
  • 400 ml wody
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, tymianek, sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, a następnie daj do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj też startą na tarce marchewkę oraz sól, curry i majeranek. Kaszę z marchewką gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 minut), a następnie przykryj i odstaw na co najmniej 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Ja dodaję również trochę sosu chilli.
  3. Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut.
  4. Do kaszy dodaj cebulę oraz siemię, całość wymieszaj i dopraw. Z powstałej masy uformuj pulpety.
  5. Aby przygotować sos cukinię obierz ze skórki (jeśli jest miękka możesz ją zostawić). Następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki i daj do garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem do zmięknięcia cukinii. Teraz całość zblenduj i dodaj koperek oraz dopraw.
  6. Powstały sos gotuj na małym ogniu i daj do niego pulpety. Całość gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotowe! 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube