Czerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy 🙂 Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam 🙂




 

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego pomidora
  • 2 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • curry, sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz, a następnie daj ją do garnka i zalej 400 ml gorącej wody. Do całości dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na oliwie z małym dodatkiem soli i curry.
  3. Do ugotowanej soczewicy dodaj podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

 

Potrawka / sos z czerwonej soczewicy (wegański obiad)
Ocena: 5