Czerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy 🙂 Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam 🙂
składniki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 400 ml wody
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 dużego pomidora
- 2 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
- 1 łyżka przyprawy do mięs
- curry, sól
- oliwa
przygotowanie
- Soczewicę opłucz, a następnie daj ją do garnka i zalej 400 ml gorącej wody. Do całości dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa podsmaż na oliwie z małym dodatkiem soli i curry.
- Do ugotowanej soczewicy dodaj podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!