Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość.
Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej.




 

Składniki (2 – 3 porcje):

  • 300 g piersi z indyka
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta cynamonu
  • przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs, sól
  • 1 łyżka miodu (można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego)
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem i olejem. Gotową mieszankę daj na patelnię, a kiedy olej będzie już odpowiednio nagrzany, daj na niego pierś z indyka (pokrojoną na 2 – 3 części). Pierś podsmaż 1,5 minuty z każdej strony.
  2. Teraz do całości dolej wodę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość duś na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami letniej wody i całość gotuj przez 10 minut, co jakiś czas zamieszaj.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

Pierś z indyka z czosnkiem i miodem
Oceń ten post 🙂