Mięso w połączeniu z pierniczkami? Nie wierzyłam że może to być tak pyszny smak. Ciężko go opisać, jednak przez długi czas będzie mi towarzyszył i na pewno powtórzę to danie. Soczysty i kruchy indyk, a do tego bardzo aksamitny sos piernikowy, którego sekret tkwi w odpowiednich przyprawach.
Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Przygotuj danie na najbliższy obiad i oceń to 🙂




Składniki:

  • 400 g piersi z indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej
  • 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik)
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (80%)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokrój na mniejsze części, a następnie zamarynuj dodając sól, majeranek, curry, sos sojowy oraz trochę oleju. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie indyka podsmaż na rozgrzanym tłuszczu minutę z każdej strony. Następnie włóż do piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza).
  2. Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj.
  3. Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube