Zauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis 🙂 Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam 🙂
Zapraszam po przepis 🙂




 

Ciasto:

  • 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej)
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • ok. 90 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, majeranek)

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj farsz – do garnka daj kaszę jaglaną (wcześniej opłucz ją gorącą wodą), soczewicę oraz wodę. Całość gotuj bez przykrycia do czasu wsiąknięcia wody. Kiedy to nastąpi garnek zdejmij z ognia i przykryj na 15 minut.
  2. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę ze startą na tarce marchewką. Podczas smażenia dodaj trochę soli. Kiedy warzywa zmiękną dodaj je do ugotowanej kaszy i soczewicy.
  3. Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia.
  4. Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta.
  6. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
  7. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube