Pierogi z ciecierzycy – idealne na Wigilię!

Witajcie Kochani 🙂

Jeśli jesteście smakoszami pierogów i lubicie ciecierzycę, przepis ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Pragnę przedstawić bardzo prosty sposób na zrobienie pierogów -myślę, że zaskoczą niejednego. Polecam ciasto zrobione z mąki orkiszowej, ponieważ idealnie komponuje się z farszem 🙂




1

Składniki (farsz):            

  • ciecierzyca
  • cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz, przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  2. Na następny dzień gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie (nadmiar wody odcedzić). Na początku gotowania ciecierzycę przyprawiamy – dodajemy sól, pieprz oraz ulubione przyprawy.
  3. Po ugotowaniu do ciecierzycy dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Całość blendujemy na gładką masę.

Składniki (ciasto):            

  • mąka orkiszowa
  • woda
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodajemy ciepłą wodę oraz roztopione i ostudzone masło – w takich ilościach, aby powstało elastyczne ciasto.
  2. Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetry i wykrawamy kółka, kwadraty lub prostokąty, z których formujemy pierogi.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

2

« »

© 2017 Via Gusto. Theme by Anders Norén.

Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy pasjajedzenia Przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przesiane.pl mytastepol.com rondel
Lista Blogów Kulinarnych