Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową.
Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik 🙂 Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego. Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach 🙂




Składniki – ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 🙂
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki powidła śliwkowego

Składniki – masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • czekolada lub polewa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza na dużej formie do pieczenia (najlepiej blaszce od piekarnika).
  2. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto przełóż na mokrą ściereczkę. Ciasto zawiń razem ze ściereczką, formując z całości roladę. Zostaw w ten sposób do ostygnięcia.
  3. Aby przygotować krem 2 szklanki mleka zagotuj, a resztę mleka wymieszaj z kaszą manną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlej powstałą mieszankę i całość zagotuj, cały czas mieszając.
  4. Ostygnięte ciasto rozwiń i całość posmaruj powidłem. Na powidło wyłóż lekko ostudzony krem, a następnie równomiernie rozsmaruj. Teraz ponownie zawiń roladę. Wierzch polej polewą lub roztopioną czekoladą.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube