Na długie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis, który umieściłam poniżej jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki na nadzienie, wydrążyć środek jabłek, napełnić je nadzieniem, włożyć do piekarnika i gotowe! 🙂 Przepis jest wegański i nie zawiera cukru.

Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂




 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 50 g płatków owsianych lub jaglanych
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g daktyli
  • 20 g rodzynków
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (25 g)
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 80 ml mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Z każdego jabłka obkrój górę, a następnie wydrąż środek.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj (czekoladę oraz daktyle pokrój na mniejsze kawałki), a powstałą masą wypełnij jabłka. Na wierzch daj górę każdego z jabłek. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube