Od pewnego czasu bardzo chciałam spróbować upiec ciecierzycę dodając do niej oprócz przypraw również ketchup. Eksperyment uważam za udany – dlatego też dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na tą pyszną i zdrową przekąskę 🙂

Zarówno w przepisach na blogu, jak i w moich codziennych posiłkach staram się ograniczać gluten. Dlatego też skorzystałam z oferty sklepu bezglutenowego All 4 Celiac, dzięki czemu mam pewność, że moje dania są w 100% bezglutenowe.
All 4 Celiac ma bardzo szeroki asortyment, co jest jego głównym atutem – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie 🙂
Zapraszam Cię do skorzystania z oferty wyżej opisanego sklepu 🙂

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej zimną wodą (wody powinno być sporo). Dodaj też łyżeczkę soli. Całość odstaw na co najmniej 5 godzin.
  2. Następnie ciecierzycę odcedź i przelej wodą – najlepiej daj ją na sitko. Teraz ponownie daj do garnka i zalej wodą. Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej i gotuj około 40 minut – jeśli woda zbyt wyparuje, dolej jej.
  3. Ugotowaną ciecierzycę odcedź. Kiedy lekko ostygnie i wysuszy się wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
  4. Ciecierzycę z przyprawami wyłóż na blaszkę do pieczenia – tak, aby ciecierzyca utworzyła jedną warstwę. Piecz 30 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, co 10 minut mieszając.
  5. Ciecierzyca najlepiej smakuje, kiedy jest letnia.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube