Owsiane kruche ciastka z polewą

Owsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również innej, ulubionej mąki. Ciasto idealnie smakuje z kakaową polewą oraz dodatkami i bakaliami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂



tabliczka

Składniki:

  • 100 g mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej)
  • 100 g płatków owsianych lub jaglanych
  • 125 g masła
  • 80 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy, a następnie dodajemy masło i wyrabiamy zwarte ciasto. Możemy do niego dodać kokos, cynamon, kakao, czekoladę, czy też inne ulubione bakalie.
  1. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy ciastka. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Aby przygotować polewę w garnku roztapiamy masło wraz z mlekiem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz kakao, energicznie mieszając do połączenia się składników.
  3. Ostygnięte ciasteczka maczamy lub polewamy lekko zastygniętą polewą.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

IMG_20170417_132956495

IMG_20170417_132845195

« »

© 2017 Via Gusto. Theme by Anders Norén.

Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy pasjajedzenia Przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przesiane.pl mytastepol.com rondel
Lista Blogów Kulinarnych