Witajcie Kochani 🙂

Przepis ten jest stworzony dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni. Kiedy do wykorzystania mamy mrożone warzywa, warto przyrządzić je w ciekawy sposób. Spróbowałam zrobić z nich naleśnikowe roladki – a’la krokiety, które wyszły naprawdę pyszne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂



tabliczkaa

Na początek smażymy naleśniki – ja zrobiłam orkiszowe, oto proporcje na około 10 sztuk:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki ziemniacznej
  • około 500 ml wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli, kurkuma
  • ulubione zioła – u mnie majeranek oraz tymianek

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki – aby powstała odpowiednia konsystencja.
IMG_20170131_112706484

Potrzebujemy także wybraną mieszankę mrożonych warzyw – istnieje wiele rodzajów (np, chińskie, na patelnię), wybieramy więc te ulubione i podsmażamy na patelni doprawiając do smaku (ja użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz bazylii). Warzywa nie muszą być całkowicie miękkie, ponieważ będziemy je jeszcze zapiekać w piekarniku.

IMG_20170131_114338059

Kiedy warzywa będą gotowe, wbijamy do nich 3 małe lub 2 duże jajka i całość mieszamy.

IMG_20170131_115011212

Na każdego naleśnika dajemy łyżkę warzyw, a następnie zwijamy jak krokiety.

IMG_20170131_115215335 IMG_20170131_115344051

Powstałe naleśnikowe roladki dajemy do naczynia do zapiekania, a pozostałymi warzywami z jajkiem zalewamy całość.

IMG_20170131_115835923 IMG_20170131_115941586

Roladki zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku.

Via Gusto życzy smacznego ?

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka ?

FacebookYouTube