Kiedy nie mam pomysłu na obiad często robię naleśniki, w które zawijam przeróżne składniki. Jednym razem tworzę naleśniki na słodko, innym na słono – tym razem przygotowałam wytrawny obiad, którym chcę się z Wami podzielić 🙂 Zapraszam!





Naleśniki (6 sztuk):

  • 150 g mąki
  • ok. 350 ml wody najlepiej gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • kurkuma

Dodatkowo:

  • 100 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marynowanej papryki
  • 150 g szpinaku (mrożony, rozdrobniony)
  • 1 pomidor
  • przyprawy i zioła (sól, curry, natka pietruszki, majeranek)

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej ciecierzycę namocz w sporej ilości wody z dodatkiem soli (około 1/2 łyżeczki). Następnego dnia ciecierzycę odcedź i przelej wodą – najlepiej daj ją na sitko. Teraz ponownie zalej wodą i całość gotuj około 60 minut – jeśli woda zbyt wyparuje, dolej jej. Ugotowaną ciecierzycę odcedź. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki – wtedy pomiń ten punkt 🙂
  2. Kolejnym punktem będzie zrobienie naleśników – wszystkie składniki zblenduj lub zmiksuj i smaż na patelni na rumiany kolor z obydwóch stron.
  3. Odcedzoną ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt twarda dodaj do niej trochę wody. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij z dodatkiem posiekanego czosnku. Gotową dodaj do zblendowanej ciecierzycy. Całość dopraw.
  4. Szpinak możesz wcześniej rozmrozić lub zamrożony dać na patelnię z odrobiną wody. Na koniec dopraw wedle uznania.
  5. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę.
  6. Teraz czas na zwijanie naleśników. Na początek środek naleśnika posmaruj zrobionym wcześniej hummusem z ciecierzycy.
  7. Następnie rozsmaruj szpinak.
  8. Kolejno rozłóż marynowaną paprykę i pomidora.
  9. Teraz zawiń boki naleśnika do środka i całość zwiń jak krokieta.
  10. Gotowe naleśniki przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz około 45 minut – 30 minut pod przykryciem, a kolejne 15 minut bez przykrycia. 

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube