Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica 🙂

Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową, mąkę z tapioki, masło orzechowe i czerwoną soczewicę. Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba.

 

Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: http://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/

Zestaw startowy do yerba mate możecie wygrać w trwającym na fanpage’u na Facebooku konkursie. Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału – tutaj link: https://facebook.com/ViaGustoPL/konkursYMT

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem 🙂

 

 

Składniki (na formę 20 x 11 cm):

 

 

Przygotowanie:

  1. Do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz całość wymieszaj i dosyp około 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 5 – 10 minut. Przełóż do foremki i ponownie przykryj, Odstaw na 20 minut.
  3. Wierzch wyrośniętego ciasta możesz posypać makiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube