Najlepsze kluski śląskie ze świeżej dyni

Witajcie Kochani 🙂

Dyniowe kluski śląskie to alternatywa dla tradycyjnego dania, w którego skład wchodzą ziemniaki. Jednak w swoim przepisie zamieniłam je na świeżą dynię, dodając do niej ryż oraz mąkę kukurydzianą. Kluski świetnie smakują z sosem, z cebulką, czy też jako zamiennik ziemniaków. Są one syte, więc idealnie sprawdzą się przy jesiennych obiadach, w czasie sezonu na dynię.

Czytelnicy bloga Via Gusto mogą skorzystać ze zniżki 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2016r.) 🙂 #Ambition




tabliczkadynia

 

 

Składniki:            

  • 700g świeżej dynii
  • 100g ryżu (u mnie brązowy)
  • około 200g mąki kukurydzianej
  • przyprawy (sól, pieprz, curry, bazylia, suszona włoszczyzna)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy z solą, curry i suszoną włoszczyzną lub według własnego sposobu.
  2. Obraną dynię trzemy na tarce, a następnie podsmażamy z solą do zmięknięcia.
  3. Ryż oraz dynię mieszamy wraz z mąką kukurydzianą. Jej ilość jest zależna od rodzaju ryżu oraz dyni, więc dodajemy jej taką ilość, aby uzyskać zwartą masę. Całość możemy doprawić ulubionymi przyprawami.
  4. Jeśli złączyliśmy gorący ryż oraz dynię, masę warto ostudzić, aby stwardniała.
  5. Z masy formujemy kluski na wzór klusek śląskich.
  6. Kluski gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

FacebookYouTube

Ambition z dbałością

« »

© 2017 Via Gusto. Theme by Anders Norén.