Witajcie Kochani 🙂

Domowe nachosy? Tak, to możliwe 🙂 Są proste w przygotowaniu, a także bardzo tanie – potrzebujemy jedynie mąkę, olej, wodę oraz przyprawy i zioła. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej, ale mąką jaglaną możemy zastąpić mąką pszenną.

Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa.

Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu 🙂




tabliczka

Składniki:            

Nachosy:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Sos z ciecierzycy:

  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 – 300 ml wody
  • do smaku sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej, Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

IMG_20170224_175823112