Podczas lata w kuchni pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem 🙂

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cukinia
  • 5 ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 100 ml wody
  • ok. 100 – 150 ml wody z kiszonych ogórków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • koperek (świeży lub mrożony)
  • przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, kminek, majeranek
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy.
  2. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę.
  4. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków.
  5. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy.
  6. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy do nich ugotowane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki.
  7. Doprawiamy według uznania, dodajemy także posiekany koperek.
  8. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube