Przepis na pączki z ciasta francuskiego jest idealny dla osób, które nie robią pączków ze względu na czasochłonne przygotowanie ciasta. Pomysł, który Wam dzisiaj przedstawiam może przekona Was do robienia pączków? 🙂
Do nadzienia użyłam truskawkowej marmolady, jednak możesz zdecydować jakiego nadzienia użyjesz – może to być na przykład budyń, albo krem czekoladowy,
Zapraszam 🙂




Składniki (12 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubiona marmolada lub inne nadzienie (krem czekoladowy, budyń itp.)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części.
  2. Na każdy z kawałków ciasta daj około pół łyżeczki nadzienia.
  3. Teraz czas uformować pączki – polecam Ci zobaczyć mój sposób, który pokazałam na filmiku powyżej. Ciężko opisać go słowami 🙂 Pączki możesz też uformować inną techniką – ważne, aby „zamknąć” w środku nadzienie i stworzyć kuleczkę 🙂
  4. Gotowe pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub kokosowy). Wcześniej daj do niego kawałek obranego ziemniaka – dzięki temu unikniesz pienienia. Kiedy pączki z jednej strony będą już rumiane odwróć je na drugą stronę.
  5. Ostygnięte pączki posyp cukrem pudrem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube