Często po zjedzeniu rosołu zostaje nam gotowane mięso, na które nie mamy pomysłu, aby przyrządzić je w ciekawy sposób. Przepis ten jest niezwykle prosty, a połączenie chrzanu i miodu sprawia, że nasze gotowane mięso będzie miało bardzo ciekawy smak. Taki sam sposób możemy także użyć do zwykłego mięsa, niekoniecznie tego z rosołu.

Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem, a także odwiedzenia blogowego Facebooka oraz kanału na YouTube, do których linki umieszczone są poniżej przepisu – znajdziesz tam wiele zdjęć i filmików 🙂

Przepis na kaszę jaglaną ze zdjęcia: https://www.youtube.com/watch?v=Kxt5ZxaLP1E




tabliczka bez przygotowania

Składniki:

  • 300 g gotowanego mięsa (u mnie królik)
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej lub masło (u mnie klarowane)
  • zioła i przyprawy – sól, pieprz, curry, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, a następnie dajemy na nią pokrojoną cebulę. Dodajemy sól, pieprz, curry oraz czosnek granulowany (lub ulubione przyprawy).
  2. Kiedy cebulka będzie lekko podsmażona, na patelnię dajemy pokrojone gotowane mięso. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy.
  3. W miseczce łączymy ze sobą ciepłą wodę, chrzan, miód oraz mąkę. Mieszamy dokładnie i zalewamy mięso, kiedy będzie już odpowiednio podsmażone.
  4. Całość mieszamy do lekkiego zgęstnienia.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

41