Na pewno często zadajesz sobie pytanie – co zrobić na obiad? Jest wiele smacznych dań, które możemy przygotować na patelni. Jednak część z nich mimo znakomitego smaku nie wygląda przyciągająco. Zastanawiasz się, czy jest możliwość zrobienia dania, które mimo, że powstało na jednej patelni wygląda bardzo efektownie? Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na mięsne roladki w kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym 🙂





tabliczka bez przygotowania

Składniki:

  • mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza
  • 50 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1/2 brokuła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1 – 1.5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej)
  • 5 łyżek koperku (może być mrożony)
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oliwa, olej lub masło
  • przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella.
  2. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już zeszklona, dolewamy do niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone.
  3. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy.
  4. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało zwarte ciasto, jednak nie bardzo twarde.
  5. Kiedy mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie.
  6. Po 2 minutach gotowania do całości dodajemy wymieszaną (najlepiej w słoiczku) śmietankę, mąkę ziemniaczaną i koperek. W razie potrzeby doprawiamy. Całość mieszamy do momentu zagotowania.
  7. Danie możemy podać w wersji, jaka jest widoczna na zdjęciu – pięknie wygląda, a nikt nie odgadnie, że jest ono przygotowane na jednej patelni 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

 

Bez nazwy-1(6)