Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników.

Zajrzyj do BioFarmy– zobaczysz, że warto 🙂 Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/

Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej 🙂

 

 

Składniki:

Ciasto:

Karmel:

Czekolada:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i wyrób z nich gładkie ciasto. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i za pomocą wałka oraz rąk uformuj z niego kształt jajka (polecam zobaczyć Ci na filmiku powyżej). Pamiętaj, aby zrobić wyższe boki. Możesz też użyć zwykłej formy. Ciasto piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. W celu przygotowania karmelu do garnka daj mleczko kokosowe, cukier i masło orzechowe. Całość zagotuj i gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zostaw do lekkiego przestygnięcia. Po około 15 minutach karmel wylej na ciasto.
  3. Składniki na czekoladę daj do miseczki i roztop w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż całość trochę zgęstnieje, po czym wylej na karmel.
  4. Wierzch ozdób płatkami migdałowymi.
  5. Ciasto włóż na noc do lodówki.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube