W czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu 🙂

Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂




Składniki na ciasto:

  • 230 g mąki orkiszowej
  • 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane)
  • 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki zmielonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Dodatkowo:

  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 80 g cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 110 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto wyrób zwarte i lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej oleju lub mąki. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na około 15 minut.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrój ciastka. Piecz je 20 – 25 minut w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku.
  3. Orzechy posiekaj nożem na małe kawałki. Daj je do garnka, dodaj też cukier i mleczko kokosowe. Całość wymieszaj. Gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Gotowe orzechy w karmelu wyłóż na środek każdego ciasteczka. Pozostaw do zastygnięcia karmelu.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube