Muffinki to jedne z tych słodkości, których przygotowanie wymaga jedynie wymieszania składników. Można je robić na wieeeele sposobów, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na różowe muffinki! Swój kolor i malinowy smak zawdzięczają kisielowi oraz galaretce. Przepis jest wegański, zapraszam 🙂




Składniki (12 sztuk):

  • 200 g mąki
  • 1 kisiel malinowy bez cukru
  • 1 łyżka galaretki malinowej lub malinowo – truskawkowej bez żelatyny
  • 280 ml mleczka kokosowego 60%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła orzechowego 60 g
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, kisiel, galaretkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej natomiast połącz ze sobą mleczko, masło orzechowe i olej. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż do foremek na muffinki (wypełniając je na 2/3 wysokości). Muffinki zawsze wkładam do zimnego piekarnika, po czym ustawiam go na 180 stopni Celsjusza i od tego momentu piekę 30 minut. Jeśli włożysz je do nagrzanego piekarnika, wtedy piecz je około 20 minut.
  3. Ciepłe muffinki posyp startą lub posiekaną gorzką czekoladą.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube