Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂




Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 1/2 brokuła
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie.
  3. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki.
  4. Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię.
  5. Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dolej trochę wody, jeśli wyparuje.
  6. Po tym czasie dodaj brokuła oraz makaron. Całość wymieszaj i dopraw ulubionymi przyprawami.
  7. Na koniec mleko owsiane (możesz użyć innego) rozmieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej je na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i duś jeszcze przez kilka minut. Gotowe 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube