Witajcie Kochani 🙂

Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂




tabliczka bez przygotowania

 

 

 

Składniki:

  • makaron (około 300 g)
  • 400 g boczku
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 100 g jarmużu
  • 1 cebula
  • śmietanka 30% (około 50 ml)
  • mąka ziemniaczana (około 1 łyżka)
  • woda (około 100 ml)
  • masło kalrowane lub olej
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość podsmażamy.
  2. Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości.
  3. Jarmuż również gotujemy do miękkości.
  4. Kiedy boczek będzie już odpowiednio podsmażony, dodajemy do niego jarmuż oraz fasolkę. Całość podlewamy wodą i doprawiamy według uznania.
  5. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i partiami dodajemy do sosu, cały czas mieszając – tak, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dolewamy wody.
  6. Podajemy z makaronem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube