Lubisz makaron z sosem? Na pewno spodoba Ci się ten przepis! Połączenie soczewicy i pomidora gwarantuje pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę. Przygotowanie tego dania to zaledwie 30 minut! 🙂
składniki
- 250 g makaronu – najlepiej wstążki lub spaghetti
- 150 g czerwonej soczewicy + 400 ml wody do ugotowania
- 1 duży pomidor (lub 2 małe)
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- oliwa
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry, bazylia, lubczyk
przygotowanie
- Soczewicę opłucz i daj do gotującej się wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu zmięknięcia – około 15 minut. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje – dolej jej.
- Dojrzałego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oliwie z dodatkiem bazylii (świeżej lub suszonej).
- Ugotowaną soczewicę i miękkiego pomidora zblenduj razem na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wody. Jeśli zbyt rzadki – dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej z odrobiną ciepłej wody i sos gotuj przez kilka minut mieszając.
- Na koniec do sosu dodaj kukurydzę. Całość dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami.
- W trakcie przygotowania sosu ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron polej sosem i dodaj świeże zioła.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!
- Deser Kopiec Kreta bez pieczenia