Lubisz makaron z sosem? Na pewno spodoba Ci się ten przepis! Połączenie soczewicy i pomidora gwarantuje pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę. Przygotowanie tego dania to zaledwie 30 minut! 🙂




Składniki:

  • 250 g makaronu – najlepiej wstążki lub spaghetti
  • 150 g czerwonej soczewicy + 400 ml wody do ugotowania
  • 1 duży pomidor (lub 2 małe)
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • oliwa
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry, bazylia, lubczyk

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz i daj do gotującej się wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu zmięknięcia – około 15 minut. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje – dolej jej.
  2. Dojrzałego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oliwie z dodatkiem bazylii (świeżej lub suszonej).
  3. Ugotowaną soczewicę i miękkiego pomidora zblenduj razem na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wody. Jeśli zbyt rzadki – dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej z odrobiną ciepłej wody i sos gotuj przez kilka minut mieszając.
  4. Na koniec do sosu dodaj kukurydzę. Całość dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami.
  5. W trakcie przygotowania sosu możesz ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie polać go sosem i dodać świeże zioła.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube