Mac and cheese, czyli makaron z serem to potrawa popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Aby stworzyć jego wegańską wersję potrzebujemy wegańskiego sera. Możemy go otrzymać z ziemniaków, do których dodajemy płatki drożdżowe. Jednak chcę Wam pokazać coś jeszcze innego – czyli makaron z sosem serowym zrobionym z dyni! Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak tego dania, więc polecam Wam wypróbować przepis 🙂




Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki mleka (ok. 160 ml)
  • przyprawy i zioła (u mnie sól, curry i suszona natka pietruszki)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
  2. Puree z dyni zblenduj na gładką masę z pokrojoną cebulą, czosnkiem i mlekiem. Następnie do powstałego „sera” dodaj ugotowany makaron. Całość podgrzewaj i dopraw do smaku.
  3. Kiedy całość lekko zgęstnieje danie jest gotowe 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube