Krucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje 😀




 

Składniki (ok. 15 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g oleju
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wybranego alkoholu (można pominąć)
  • 100 – 150 g malin lub innych owoców (można też użyć powideł, marmolady, czy też ulubionego kremu)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski daj mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, olej, letnie mleko roślinne, drożdże oraz alkohol. Jeśli suszone drożdże zamienisz na świeże pamiętaj, aby zrobić rozczyn (drożdże, cukier, mleko, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami).
  2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  3. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu. Okręg podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę).
  4. Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj je wcześniej z łyżką mąki lub bułki tartej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki.
  5. Rogaliki wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i od tego momentu piecz ok. 30 minut (do zarumienienia).
  6. Rogaliki przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie)
Oceń ten post 🙂