Witajcie Kochani 🙂

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a więc jest to najlepszy czas aby upiec pierniczki, których zapach na pewno wprowadzi nas w odpowiedni nastrój. Przepisów jest wiele, jednak jeśli wolicie kruchą wersję, polecam Wam ten przepis. Warto zrobić je tydzień, czy też dwa tygodnie przed Świętami – wtedy smakuję najlepiej. Pierniczkom smaku dodają również orzechy włoskie, którymi dekorujemy ich wierzch. Do dekoracji najlepiej użyć również lukru, którego naturalne sposoby barwienia, jak i dokładny sposób wykonania pierniczków przedstawiłam w filmie znajdującym się poniżej, zapraszam serdecznie 🙂




 

tabliczka

Składniki:            

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • orzechy włoskie (do dekoracji)

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

b

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto – suche składniki siekamy z masłem, po czym dodajemy miód i żółtko. Następnie szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto chłodzimy przez około godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5-1 cm i wykrawamy pierniczki.
  4. Na wierzch każdego pierniczka dajemy posiekane orzechy włoskie.
  5. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Aby zrobić lukier wszystkie składniki miksujemy do powstania stałej konsystencji, w razie potrzeby dosypujemy cukier puder lub dodajemy więcej soku z cytryny.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

a