Na blogu możecie już zobaczyć zielone ciasteczka w formie choinek (tutaj przepis). Tym razem przyszedł czas na bałwanki 🙂

Ciastka te na pewno spodobają się dzieciom, ale również dorosłym. Robiąc bałwanki możecie wykazać się swoim talentem artystycznym, lecz jeśli nie macie ochoty lub czasu robić bałwanków możecie wykorzystać przepis na wegańskie kruche ciasto o orzechowym posmaku i zrobić zwykłe ciasteczka, zapraszam 🙂





Składniki – ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 60 ml mleka (roślinne)
  • 110 ml oleju (u mnie kokosowy)

Składniki – krem:

  • 240 ml mleczka kokosowego (60%)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • kokos
  • gorzka czekolada lub polewa
  • kurkuma
  • barszcz instant

 

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut.
  2. Po tym czasie ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulki o trzech wielkościach. Z powstałych kulek uformuj bałwanki – każdą z nich kolejno rozgnieć na blaszce do pieczenia, zaczynając od największej, tak aby kulki połączyły się (tę kwestię najlepiej zobaczyć na filmiku 🙂 ). Bałwanki piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Aby przygotować krem z całości mleczka kokosowego odlej około 50 ml. Mniejszą część wymieszaj z pozostałymi składnikami, a drugą część zagotuj. Do gotującego się mleczka wlej wymieszane składniki i całość zagotuj mieszając (przygotowanie jest takie samo, jak przygotowanie budyniu).
  4. Upieczone ciastka posmaruj kremem, do którego przylep wiórki kokosowe. Pozostałą część kremu podziel na dwie części. Do jednej dodaj około pół łyżeczki kurkumy, natomiast do drugiej części pół łyżeczki barszczu instant (tak, aby otrzymać pożądany kolor).
  5. Z roztopionej gorzkiej czekolady lub z polewy zrób bałwankowi oczy, usta oraz guziki. Z kolorowych kremów zrób szaliki. Krem z kurkumą wykorzystaj też do zrobienia noska 🙂 Bałwanki schłodź przed podaniem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube