Kruche ciasteczka jaglane – odpowiednie do wykonania ciastek w maszynce

Witajcie Kochani 🙂

Przedstawiam Wam przepis na kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka jaglane z dodatkiem mąki orkiszowej. Ciasto wykonamy bardzo szybko. Można z niego wykrawać ciasteczka, ale również odpowiednie jest do wykonania ich w maszynce do robienia ciastek – którą na pewno znajdziecie w sklepach, nawet za 20 złotych. Jeśli często pieczecie ciastka, myślę że warto się w nią zaopatrzyć – ciasteczka zrobimy szybko, a ich wygląd jest bardzo przyciągający 🙂




ciast

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka oleju
  • ewentualnie: kokos, sezam, orzechy, migdały, czekolada

2

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia łączymy z cukrem oraz wybranymi dodatkami.
  2. Następnie dodajemy miękkie masło, żółtka oraz olej i wyrabiamy zwarte ciasto.
  3. Ciasteczka wykonujemy w maszynce do robienia ciastek lub cienko wałkujemy – na grubość około 0,5 cm.
  4. Pieczemy przez około 15 minut – do zarumienienia, zależnie od grubości ciasteczek oraz piekarnika.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

« »

© 2017 Via Gusto. Theme by Anders Norén.