Jest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty włoskiej. Ma ona lekko inny smak, niż zwykła kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka.

Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników. Zapraszam 🙂




 

Składniki – naleśniki:

  • 300 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 800 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól

Składniki – farsz:

  • 1 kapusta włoska (ok. 1 kg)
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wody z ogórków
  • przyprawy i zioła

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • mleko
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut. Następnie z ciasta usmaż naleśniki – otrzymasz około 10 sztuk naleśników.
  2. Aby przygotować farsz na początek kapustę pokrój na mniejsze części i gotuj ją około 40 minut. Kiedy ostygnie odciśnij ją mocno z wody i zmiel w maszynce. Teraz na patelni podsmaż cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodaj też do nich zmieloną kapustę. Całość podlej wodą z ogórków i smaż około 30 minut. W międzyczasie dopraw.
  3. Każdego naleśnika posmaruj farszem. Teraz boczne części naleśnika zawiń do środka, a następnie całość zwiń w rulonik.
  4. Powstałe krokiety zamocz w mleku i obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube