Jeśli makaron, to tylko z pysznym sosem! Znudził już Ci się sos pomidorowy? A może kupiłeś pora i myślisz w jaki sposób wykorzystać go na obiad? Świetnie trafiłeś – mam dla Ciebie propozycję na spaghetti z sosem porowo – orzechowym. Nie jesteś pewien tego połączenia? Gwarantuję Ci, że będziesz pozytywnie zaskoczony 🙂


Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g pora (1 mały)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
  • 100 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia pora i cebuli (u mnie olej kokosowy)
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, czosnek niedźwiedzi, oregano)

 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj drobno pokrojonego pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Całość podsmaż do zmięknięcia. Dodaj trochę soli i innych przypraw, czy też ziół.
  2. W międzyczasie ugotuj makaron.
  3. Kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich masło orzechowe, mleczko kokosowe i wodę. Całość od czasu do czasu mieszaj i gotuj około 5 – 10 minut (do uzyskania konsystencji sosu). W razie potrzeby dopraw.
  4. Po tym czasie do sosu dodaj makaron i wymieszaj – gotowe! 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

Kremowe spaghetti porowo – orzechowe (wegańskie)
Oceń ten post 🙂