Kiedy brak pomysłu na obiad często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z dodatkiem płatków jaglanych i cebuli. A do kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad 🙂




KOTLETY – składniki:

  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 300 ml wody
  • 40 g płatków jaglanych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem soli.
  3. Do wystudzonej soczewicy dodaj płatki jaglane i cebulę. Całość wymieszaj i odpowiednio dopraw.
  4. Następnie uformuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

SOS – składniki:

  • 1 marchewka (średniej wielkości)
  • 1 mały pomidor
  • ok. 200 ml wody
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (80%)
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, curry

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj.
  2. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól i curry). Całość dokładnie zblenduj na aksamitny sos.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube