Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej przepisy, zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj mam dla Was kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Są one lekkie – idealne na lato. Jest to wersja wegańska, a jeśli użyjesz bułki tartej bez glutenu będą również bezglutenowe. Kotlety możesz usmażyć lub upiec, zjeść same lub podać z dodatkami – w każdej wersji są pyszne! 🙂

Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem poniżej, a jeśli chcesz dowiedzieć się o właściwościach cukinii – zajrzyj na jeden z wpisów, dzięki któremu na pewno z jeszcze większą chęcią będziesz sięgać po cukinię! 🙂 Link do wpisu – http://viagusto.pl/cukinia-z-przyjemnoscia/





Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 100 g kaszy gryczanej (niepalonej)
  • 100 g marchewki
  • 1 cebula
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garście sezamu
  • 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia/pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu kaszę przykryj.
  2. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij ją z wody.
  3. Cebulę drobno posiekaj, możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne.
  4. Kaszę gryczaną i marchewkę wymieszaj z odciśniętą cukinią oraz cebulką. Dodaj też mąkę ziemniaczaną, sezam i koncentrat pomidorowy. Całość dopraw według uznania.
  5. Z masy formuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz też upiec je w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blaszce.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube