Ciasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! 🙂
Zapraszam do obejrzenia video przepisu 🙂




Składniki na spód:

  • 150 g płatków jaglanych
  • 75 g kokosu
  • 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleczka kokosowego 80%
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń
  • 50 g kokosu
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo:

  • morele lub brzoskwinie w syropie
  • kokos
  • cukier
  • gorzka czekolada lub polewa

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
  2. Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy.
  3. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj.
  4. Połowę lekko ostudzonego kremu wyłóż na spód ciasta. Następnie ułóż morele lub brzoskwinie z syropu, a na nie resztę kremu.
  5. Na suchej patelni podpraż kokos z dodatkiem cukru. Wyłóż go na wierzch ciasta. Na koniec polej roztopioną gorzką czekoladą lub polewą.
  6. Ciasto schłodź przed podaniem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube