Kokosanki, znane też jako kokoski goszczą na naszych stołach od dawna. Według mnie najlepszy smak mają te z miodowym ciastem. Postanowiłam więc zamiast miodu użyć syropu z daktyli, który można zrobić bardzo szybko w domu (sposób jego przygotowania pokazałam we wcześniejszym filmiku na kanale – Syrop z daktyli). Spróbowałam też zmienić ciasto na wegańskie. Dzięki syropowi ma bardzo karmelowy smak.
Kokosanki maczane są w kakaowej polewie – przedstawiłam sposób na polewę bez tłuszczu, która zawsze wychodzi!

Zapraszam Cię do obejrzenia przepisu 🙂

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml oleju
  • 200 g syropu z daktyli
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 180 ml ciepłej wody
  • niepełna łyżka octu jabłkowego

Polewa:

  • 100 ml wody
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂 (kliknij w wybrane logo)

FacebookYouTube