Mając kilka bardzo dojrzałych pomidorów postanowiłam zrobić ryż zapiekany z pomidorami, który już kilka razy miałam okazję próbować. Jednak w ostatniej chwili stwierdziłam, że równie dobrze mogę stworzyć przepis, w którym wspomniany ryż zamienię na kaszę jaglaną! I tak właśnie powstała świetna receptura na pyszny obiad lub ciepłą kolację 🙂
Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan, zapraszam 🙂



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • przyprawy i zioła (sól, curry, suszona włoszczyzna, majeranek)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, a następnie daj ją do garnka. Zalej gorącą wodą i dodaj przyprawy i zioła. Całość gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Teraz garnek przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Pomidory obierz ze skórki i zblenduj.
  3. Kaszę jaglaną wymieszaj z pomidorami. Całość przełóż do naczynia do zapiekania i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube