Jaglane hamburgery są przepisem, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Bo kto nie lubi „zdrowych fast-foodów”? 🙂 Jeśli zależy Ci na tym, aby Twoje dania były bezglutenowe, to świetnie trafiłeś! Moja propozycja jest również wegetariańska.

Zanim przejdziesz do filmiku oraz przepisu, może jesteś ciekawy skąd wziąć sprawdzone produkty bezglutenowe? Najlepszym ich źródłem jest sprawdzony sklep bezglutenowy – osobiście bardzo mocno polecam Ci sklep All 4 Celiac. Produkty są wysokiej jakości i nigdy się na nich nie zawiodłam 🙂

Tutaj link do sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/

Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej 🙂

 

Składniki na burgery (2 sztuki):

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj do momentu wsiąknięcia wody przez kaszę (ok. 10 minut).
  2. Siemię lniane zmiel i wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Odstaw na 10 minut.
  3. Następnie do kaszy dodaj gotowe siemię lniane, pokrojone drobno pieczarki i podsmażoną cebulę. Dopraw przyprawą do kurczaka i wymieszaj. Teraz całość przykryj na 5 minut.
  4. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy, ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj dwa burgery. Obtocz je w bułce tartej.
  5. Burgery zawiń w papier do pieczenia i piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Bułki przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem, następnie połóż kapustę pekińską/sałatę lodową, a na nią cebulę. Teraz czas na naszego jaglanego burgera, a następnie kolejną porcję sosu. Na koniec ułóż pokrojonego pomidora i ogórki. Burgery zawiń w papier do pieczenia i piecz jeszcze przez około 20 minut. Na koniec możesz dodać ketchup.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube