Tym razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków 😀 Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć 😀




 

Składniki (ok. 10 sztuk):

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej
  • 4 szklanki gorącej wody
  • 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej)
  • 150 g szpinaku (mrożony)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 główka białej kapusty
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć wierzchnie liście – tak, aby się nie połamały. Powtarzaj tę czynność, aby zdjąć jak największą ilość liści.
  2.  Następnie z każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków.
  3. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry, suszoną włoszczyznę, suszone pomidory i inne ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około 15 minut). Następnie przykryj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Następnie dodaj ją do reszty składników i wymieszaj, całość odpowiednio dopraw. Farsz gotowy! 🙂
  4. Kiedy liście i farsz ostygną możesz zacząć zawijanie gołąbków. Na środek każdego z liści daj 2 – 3 łyżki farszu, następnie przyłóż go dolną częścią liścia, zawiń boki do środka i na koniec zwiń górną część liścia. Gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na spód możesz dać kilka liści oraz trochę tłuszczu.
  5. Gołąbki daj do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
  6. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić, po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie!
Ocena: 5