Ciasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka minut! Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej. Cytrynowiec jest miękki, puszysty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dosładza je lukier.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania w domu 🙂




Składniki – ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy

Składniki – lukier:

  • sok z połówki cytryny
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Do miski daj jajka oraz cukier. Utrzyj je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawaj po trochę oleju, dodaj też jogurt naturalny oraz sok z cytryny.
  2. Mąkę orkiszową wymieszaj z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dodawaj je stopniowo do ciasta.
  3. Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (keksówkę). Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Aby przygotować lukier cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Kiedy ciasto ostygnie posmaruj je powstałym lukrem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube