Jestem wielką fanką muffinek i babeczek wszelkiego rodzaju, dlatego nie zdziwi Was fakt, że z dyni również zrobiłam muffinki! 🙂
Dynia, masło orzechowe, cukier trzcinowy – czyli pyszne, miękkie, wilgotne, puszyste ciasto polane karmelem. Przepis jest bez jajek i bez laktozy – a więc muffinki są odpowiednie dla wszystkich, co jest ich ogromnym atutem. Warto je wypróbować, póki w sklepach króluje dynia, zapraszam! 🙂




Składniki – ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (70 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g)
  • 1 szklanka puree z dyni (250 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (75 g)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka 60%)

Składniki – karmel:

  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 80 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj suche składniki (mąkę kokosową, pszenną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy). W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, masło orzechowe, olej i mleczko kokosowe). Następnie połącz wszystkie składniki – mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj.
  2. Gotowym ciastem napełnij papilotki do około 2/3 wysokości. Muffinki piecz około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Aby przygotować karmel mleczko kokosowe oraz cukier daj do garnka i wymieszaj. Całość gotuj około 20 minut mieszając. Gotowym karmelem polej muffinki.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube