Dzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale możesz je nadziać praktycznie wszystkim – innymi świeżymi owocami, owocami z syropu, budyniem, kremami, czy też dżemem.
Zapraszam do obejrzenia video przepisu 🙂




Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • rozczyn: 30 g drożdży, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 100 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • maliny lub inne owoce, powidła, budyń lub ulubione nadzienie
  • mąka ziemniaczana (jeśli używasz mokre owoce)
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połówki cytryny
  • gorzka czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej)

Sposób przygotowania:

  1. Do pokruszonych drożdży dodaj resztę składników na rozczyn i całość wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Zostaw do podrośnięcia na około 10 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z rozczynem, dodaj też szczyptę soli. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przez 20 minut dodając wodę oraz olej. Powinno wyjść zwarte, ale miękkie ciasto.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości (no około godzinę).
  4. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób.
  5. Następnie uformuj bułki – odrywaj kawałki ciasta, a w środek włóż ulubione nadzienie. Jeśli używasz mokrych owoców dodaj do nich trochę mąki ziemniaczanej. a jeśli owoce nie są zbyt słodkie – dodaj cukier.
  6. Gotowe drożdżówki wyłóż na posmarowaną olejem formę do pieczenia w odległości kilku centymetrów od siebie. Całość przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około 30 minut.
  7. Bułki włóż do nagrzanego piekarnika na około 20 – 30 minut (zależnie od wielkości bułek – powinny się zarumienić).
  8. Kiedy bułki ostygną polej je lukrem – wymieszaj cukier puder oraz sok z cytryny, a następnie polej roztopioną gorzką czekoladą.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube