Lubisz zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta?
Uwielbiam drożdżowe ciasto ze świeżymi owocami, ale zimą najlepszą opcją jest użycie bakalii lub suszonych owoców. A może by tak morele? Naturalnie słodkie i bardzo zdrowe! 🙂

Przy zakupie suszonych moreli warto sprawdzić, czy na pewno są one niesiarkowane – czyli proces suszenia przebiegał naturalnie. Oczywiście drugą ważną informacją jest fakt, że owoce nie zawierają dodatków, barwników i konserwantów. Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil 🙂
Morele możesz wykorzystać też do wielu innych innych dań.

Link do moreli  – https://wesoil.pl/bakalie/830-morela-suszone-naturalnie-500g-niesiarkowane.html

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g suszonych moreli
  • 5 g drożdży instant
  • 180 ml mleka (roślinne)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj rozczyn – drożdże wymieszaj z 50 ml ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami cukru. Zostaw na około 15 minut w ciepłym miejscu, aby rozczyn wyrósł.
  2. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, Całość wymieszaj, a następnie dodaj szczyptę soli, 130 ml ciepłego mleka i olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Morele pokrój w kostkę.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie podsyp je mąką, lekko wyrób i rozwałkuj na grubość centymetra. Wierzch ciasta posmaruj olejem i posyp cukrem. Na koniec równomiernie rozłóż pokrojone morele.
  5. Teraz ciasto zwiń w rulon i przełóż do wysmarowanej olejem formy (keksówka, 20,5 x 12 cm). Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Na wierzch ciasta możesz dać trochę moreli i posypać je cukrem.
  7. Ciasto piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube