Bardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy 🙂 Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem 🙂




 

Składniki (na 2 duże desery):

  • twarda część z 1 puszki mleczka kokosowego 80% (około 230 g)
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru lub innego słodzika, na przykład erytrolu
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 galaretka cytrynowa wegańska (bez żelatyny)

Dodatkowo:

  • wegańska bita śmietana
  • starta skórka z cytrny

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rozlej ją do szklanek/pucharków (najlepiej szerokich). Galaretka powinna zajmować połowę miejsca. Szklanki umieść w takim miejscu, aby mogły stać pod kątem – ja użyłam do tego kratki od piekarnika. W takiej pozycji galaretkę zostaw do stężenia.
  2. Do garnka daj sok z cytryny oraz twardą część mleczka kokosowego. Składniki te zagotuj. Następnie dodaj cukier lub inny słodzik, skrobię, kurkumę i olej kokosowy. Całość wymieszaj lub zblenduj na gładką masę i ponownie zagotuj, cały czas mieszając.
  3. Gotowy cytrynowy krem zostaw do lekkiego ostygnięcia.
  4. Teraz kremem cytrynowym wypełnij szklanki i wstaw na noc do lodówki.
  5. Przed podaniem ozdób bitą śmietaną i posyp startą skórką z cytryny.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube